Na úvodní stránku




Hostinné - Havířov - Praha

Míla

2017-05-28

Deníček

Přečteno: 3119


Hostinné - Havířov - Praha, to jsou tři města, kde jsem byl jako rozhodčí na turnajích stolního tenisu. Čas šíleně letí, už jsem sem nepsal čtyři měsíce.


Poslední příspěvek v deníčku je z 18. ledna. A to je ještě úvaha o rozhodčích, takže z letošních událostí jsem zde zatím nepopsal žádnou. A určitě nějaké byly, jako např. Ples stolních tenistů. Dnes se ale budu věnovat tématu v nadpisu článku a k některým událostem se vrátím třeba ještě později.

 

O víkendu 29. až 30. 4. 2017 jsem byl na mistrovství ČR staršího žactva v Hostinném. Vyjížděli jsme už v pátek odpoledne. V Hostinném jsem viděl zajímavé zápasy. Protože jsme měli na rozpisu soudcování pouze v sobotu, odjížděl kolega, s kterým jsem jel autem, hned po snídani. Já chtěl vidět i nedělní zápasy, tak jsme se domluvil a jel jsme s dalšími dvěma kolegy, kteří soudcovali i v neděli a fotil jsem. Oni ale končili finálem smíšené čtyřhry, takže potom jsme už odjížděli a finále čtyřhry žáků a žákyň a finále dvouher jsem už neviděl. Fotografie, které jsem v neděli nafotil, najdete zde.

 

V sobotu 13. 5. 2017 jsme pořádali v Ďáblicích náš Májový turnaj mládeže. Fotografie z něj zatím nemám zpracované, ale reportáž s výsledky zde.

 

O víkendu 20. až 21. 5. 2017 jsem jel na mistrovství ČR mladšího žactva do Havířova. Zde jsem soudcoval v sobotu i v neděli, takže fotografií mám méně a zatím je nemám ještě zpracované. Cesta byla docela drsná, většinu cesdta bylo an dálníci o proh méně a v tom ještě autohavárie, která nás zbrzdila tak, že jsme jeden kolimetr jeli tři hodiny. Až za nehodou se to opět rozjelo. Takže cesta do Havířova nám trvala šest hodin.

 

Ubytování bylo na internátě v trojlůžkovém pokoji. Záchod a umývárna byla společná pro celé patro. Starvu jsme si taky museli zajistit sami, dostaneme na ni něco přes 400,-- Kč. Takže ráno a oběd v bufetu a večeře v restauraci. V bufetu jsem, měl v sobotu párky, v něděli buchtu. V sobotu jsem měl k obědu guláš a v neděli zase párky (dvojité).

 

K vidění bylo ale dost pěkných zápasů. Např. čtvrtfinále dvouhry žáků, kde Ondřej Květon porazil 3:1 Štěpána Waldhausera. V semifinále porazil Ondřej Květon Tomáše Černohorského 3:0 a v druhém semifinále se nechal překvapivě vyřadit Šimon Bělík 1:3 od Štěpána Brhela. Tyto zápasy jsem sledoval z tribuny, protože v tomto kole jsem měl volno. Akorát závěr Bělíkovy porážky jsem neviděl, protože jsem se musel jít chystat na další kolo.

 

Na závěr jsem potom viděl finále dvouhry žáků, kde Květon využil vyřazení Bělíka a porážkou Štěpána Brhela 3:1 vybojoval zasloužený titul mistra ČR ve dvouhře. O zápas před tím ve čtyřhře žáků spolu s Martinem Skotnicou porazili 3:2 ve finále Šimona Bělíka s Filipem Karlem a tím vybojovali titul mistrů ČR. Z čtyřhry jsem rozhodoval semifinále Černohorský, Otáhal - Bělík, Karel 1:3.

 

Ve smíšené čtyřhře prohrál Květon s Pokornou v semifinále s Karlem a Hanákovou těsně 2:3. Získali tak bronzové medaile a ondřej Květon se stal s dvěmi zaltými a jednou bronzovou medailí nejúspěšnějším účastníkem celého mistrovství republiky. Tím se s touto kategorií rozloučil pěkně.

 

Finálové zápasy začínaly smíšenou čtyřhrou, kde jsem počítal zápas Jan Pisár a Lucie Bačinová - Filip Karel a Nela Hanáková 0:3(-7,-4,-3)

 

Následovaly již zmíněné finále čtyřhry žáků a žákyň a nakonec finále dvouhry žáků a žákyň. Brhel nezvládal finálový zápas příliš psychicky.

 

Hned po dohrání jsme odešli na pokoj, abychom co nejdříve vyrazili na dalekou cestu do Prahy, kam jsme dojeli až pozdě večer. Před Prahou byla zase havárie, takže jsme do objeli přes Vlašim.

 

Velká cena Prahy začala už v pátek 26. 5. 2017. To se hrála soutěž dvoučlenných družstev. Protože bylo málo rozhodčích, tak jsme měli na starosti tři až čtyři stoly, takže si počítali u stolů sami hráči a my měli na starosti zapisování výsledků a plynulost hry. Hrálo se v obou halách, protože zde bylo kolem 500 účastníků.

 

V sobotu se rozehrály skupiny dvouher, kdy jsme opět každý měli na starosti několik stolů, takže si počítali sami hráči, kteří v dané skupině nehráli. Já měl na starosti skupinu C, kde hrál Ondřej Květon, Jakub Gašparík, Daniel Vojna a Filip Bautista a skupinu B, kde hráli Jakub Švento, Luboš Šorm, Ben Ziesler a Jan Rochowanski. V druhé rundě jsem měl na starosti skupiny V, kde hráli Matyáš Lebeda, Bořek Otáhal, Roman France a Lukas Schmidbauer a skupinu W, v níž hráli Melker Östoblom, Manuel Klingmayr, Pavel Oplt a Martin Dvořáček.

 

Zjímavých zápasů jsem rozhodoval více, ale protože jsme soudcovali pouze s přestávkami na jídlo pořád, tak si všechny nepamatuji. Nakonec jsem počítal finále útěchy družstev juniorů, v němž podlehli bratři Beranové z Kotlářky 0:2.

 

Dnes jsme "pískali" pouze jako rozhodčí u stolu. Hrálo se už pouze v první hale a byly pouze dvouhry. Rozhodoval jsem přibližně osm hodin s pouze třičtvrtěhodinovou přestávkou na oběd. Abych to zvládl, musel jsem si dát energydring. Na kafe bylo příliš horko a hlavně na jeho vypití nebyl čas.

 

Na závěr jsem počítal semifinále a finále dvouhry mladších žáků. Před tím překvapivě vyřadil Martin Skotnica Ondřeje Květoně 3:2. Potom prohrál s semifinále 2:3 s Jakubem Šventem. A Švento na závěr ve finále prohrál 1:3 se Štěpánem Brhelem. Herně to byly velmi zajímavé zápasy. Únava už ale byla veliká, takže jsem se občas pletl i v těchto zápasech, kde k tomu nebyl jinak důvod, protože jsem vždy oba hráče velmi dobře znal. Naštěstí mě vždy na chyby hráči sportovně upozornili.

 

Štěpán Brhel zase finále moc nezvládal psychicky, což se u něj s věkem spraví. Nasadil jsem laťku přísnosti rozhodčího dle finále ma MČR z Havířova, tedy docela nízko a byl jsem na něj hodný. Takže žlutou kartu nedostal, i když asi třikrát to bylo docela na hraně, když docela hlasitě nadával ne příliš vybíravými slovy sám sobě a také upustil schválně pálku na zem. Při přísnější posuzování by to na kartu bylo. Ale asi by bylo kontraproduktivní být na velké ceně Prahy přísnější než na Mistrovství ČR. Tehle zápas se z tohoto hlediska moc dobře nesoudcoval, ale tím, že kolega před týdnem nasadil laťku docela nízko, mi to trochu usnadnil.

 

Naši čeští hráči se na tomto turnaji letos myslím prosadili lépe, než loni. A to tu nebyli loňsští obhájci zlata a stříbra z dvouhyr staršího žactva František Onderka a Radek Skála a ani obhájkyně zlata z dvouhry žákyň Linda Záděrová. Všichni jmenovaní o tomto víkendu reprezentují ČR v zahraničí a Onderka se Skálou vybojovali na turnaji v Portugalsku bronzovou medaili ve čtyřhře.

 

Ve znamení pingpongu bude pro mě i příští týden, protože zítra musím vyzvednout medaile a poháry na sobotní turnaj TOP 16, který pořádáme v Ďáblicích. Tím se uzavře 3. ročník série těchto turnajů Velké ceny CST Ďáblice. Potom mě čeká pětidenní soustředění ve Vlašimi ohledně kurzu na trenérskou licenci B (9. až 13. 6. 2017) a nakonec 17. 6. pořádáme rodinný turnaj ve stolním tenisu. Potk mě ještě čekají Letní olympijské hry dětí a mládeže v Brně kam pojedu jako rozhodčí stolního tenisu od neděle 25. do úterý 27. 6. 2017.


Sdílet na Facebooku



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024