Na úvodní stránku




Stolní tenis

Stolnímu tenisu se věnuji už hodně dlouho. V dětství jsem jej příleřitostně hrával na dovolené, ale protože mi to moc nešlo, dlouho jsem u toho nevydržel. Většinou hrál táta s bráchou, já si přišel zahrát, ale vydržel jsem jen pár minut, protože mě míček moc neposlouchal. Když se brácha osamostatnil a přestal s námi jezdit na dovolené, hrál jsem s tátou delší dobu, třeba i hodinu a potom i víc a tak mě začal míček více poslouchat a šlo mi to lépe. A tak přišly doby, kdy jsem na dovolené nehrál jenom s tátou, ale i s kamárády a s nimi jsem potom trávil u pingpongového stolu i několik hodin denně. To bylo znát na kvalitě mé hry, protože jsem hrával více času než táta a výkonnostně jsem ho dohnal a posleéze předehnal.

 

Přišlo období, kdy jsem se s kamarády, s kterými jsem spolu hrávali na dovolené pravidelně, domluvili, že když je většina z nás z Prahy, že bychom si mohli jít zahrát i ve školním roce. Tak záhy vznikla parta, která chodila hrát do veřejné herny stolního tenisu v Michli. Už v té době jsme si začali říkat TTC Praha a uspořádali jsem dlouhodobou soutěž nazvanou Liga TTC Praha, kterou jsme ale nedohráli, protože někteří z nás v té době byli již na vysoké škole a přiblížilo se zkouškové období. Tak jsem udělali aspoň jednorázový turnaj. Tomuto období říkáme prehistorie TTC Praha a jeho popis najdete zde. Naše aktivita trvala zhruba rok a potom bohužel usnula a ná sledovalo zase hraní pouze o dobvolené.

 

Mezitím jsem se občas ještě zajímal o stolní tenis pasivně jako divák. V té době hrály v sokolovně v Michli, kam jsme chodili hrát, 1. ligu VŠ Praha, za které v té době hrál Jindřich Panský. Když se tu hrála 1. liga, byla na to upoutávková cedule dole, kde jsme hráli mi (část herny pro veřejnost). Tak jsem viděl utkání VŠ Praha – Sparta Praha (zde hrál např. Milan Orlowski, Pavel Ovčařík, Pavel Krošlák, Jiří Ezr, Ivan Rak a později i Milan Grman), VŠ Praha – Baník Ostrava (zde hrál např. Josef Dvořáček), VŠ Praha – VP Frýdek Místek (zde zase hráli bratři Brodové). V novinách Sport jsem se vždy v pátek dozvěděl, kde se liga hraje a chodil jsem se na ni dívat i na Spartu, která hrála v té době na Letné, kousek vedle fotbalového stadionu.

 

Dále jsem byl jako divák i na kontrolním turnaji naší reprezentace s Maďarskem, kde hrálo šest čechů proti šesti Maďarům systíémam každý Čech proti každému Maďarovi a byli zde Gábor Gergely (mistr Evropy), István Jónyer, Tibor Klampár, Tibor Kreisz a další dva Maďaři, které si nepamatuju. Z Našich hráčů si pamatuju Milana Orlowského, Josefa Dvořáčka a Jindřicha Panského. Hrálo se to v Edenu, kde se konal také turnaj TOP 12.

 

V závěru roku 1991 jsme TTC Praha obnovili a následně registrovali jako občanské sdružení a potom jsme chodili hrát pravidelně jednou týdně do Sokola Michle. Historie toho, co se potom dělo, je zpracována zde a zde.

 

Z výše uvedených odkazů pouze zmíním důležitý rok 2009, kdy jsem se přesunuli z herny stolního tenisu v Michli do vlastní herny stolního tenisu v Karlíně – Centrum zábavy. Zde jsme působili až do ledna 2015, kdy jsme dostali výpoveď, byli jsem skoro rok bez vlastní herny, přičemž karlínská herna se začala bourat až v prosinci 2015.

 

V roce 2015 jsme si udělal licence rozhodčího A a B (do té doby jsem měl C) a na podzim 2015 jsem si prodloužil trenérskou licenci C do 30. 6. 2021, přičemž plánuju si udělat trenérskou licenci B. Jako rozhodčí licence B nyní působím jako vrchní rozhodčí na utkáních 3. až 1. ligy.

 

Od roku 2009 jsem začal pořádat turnaje ve stolním tenisu pro veřejnost, nyní ale upřednostňuji pořádání turnajů pro mládež, protože v Praze chybí turnaje okresní úrovně. Protože Praha je současně kraj i okres, mají oficiální turnaje pořádané Pražským svazem stolního tenisu Grand Prix krajskou úroveň a pro poměrně velkou část dětí v Praze jsou příliš těžké.

 

Sám v současné době hraju nejnižší pražskou soutěž, kterou je 7. třída, kde jsem měl v sezóně 2014 – 2015 úspěšnost 55%, v sezóně 2015 – 2016 se úroveň výrazně zvýšila a moje úspěšnost po polovině soutěže je lehce přes 33%.


Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
16.04.2024