Na úvodní stránku




Provozní dotace pro sportoviště na rok 2022

Míla

2022-08-10

Různé

Přečteno: 1782


Národní sportovní agentura v průběhu srpna 2022 vyhlásila provozní dotace. Bohužel jsou stylem všichni jsme si rovní, ale někteří jsou si rovnější.


Vyhlášené provozní dotace na rok 2022 jsou pro mne velkým zklamáním. Přestože jde o provozní dotace na provoz a údržbu, nikoli investiční dotace, nemohou o ně žádat spolky, které mají provozované sportoviště v nájmu od jiného subjektu, než státního resp. obecního.

 

Centrum stolního tenisu Ďáblice je v pronájmu od skouromých majitelek, protože možnost pronájmu jiného vhodného sportoviště v této lokalitě není. Oproti spolkům, které mají sportovniště v nájmu od obce, platíme komerční nájem, což je pro nás už první znevýhodnění vůči nim. Druhé znevýhodnění nám připravila Nárovní sportovní agentuta tím, že letos nemůžeme čerpat dotace na provoz.

 

Když zdražily energie o více jak 100% (plyn o 180%, což je 2,8 násobek předchozí ceny, elektřina cca o 50%), ujišťovala nás vláda, že vše bude kompenzováno sportovištím formou dotací. Jak je vidět, není (a nebo jenom pro někoho) a pochybuju, že bude ještě nějaká jiná kompenzace. Pododnou situaci už vláda předvedla, když při Covidu nuceně zavřela sportoviště na osm měsíců, ale náklady na nájem kompenzovala pouze podnikatelským subjektům, nikoli spolkům, které nebyly pro granty Covid – nájemné způsobilými žadateli.

 

Ať přemýšlím jak přemýšlím, nenapadá mě jediný rozumný důvod, proč jsou z dotací vyloučeny spolky provozující sportoviště, které mají v nájmu od jiných subjektů, než státních. Energie stejně platíme stejným dodavatelům jako spolky, které o dotace žádat mohou. Příspěvkem na energie se nezhodnotí majiteli jeho sportoviště, ale mělo by naopak příznivý dopad na snížení cen služeb v tomto sportovišti. To je důležité právě v této době, kdy část obyvatel zvažuje, na čem ušetřit, aby vyšli s výplatou. A je jasné, že bydlení a jídlo si zaplatit musí. Sport se tak stane výsadou bohatých.

 

Bohužel zdražení energií je tak brutální, že se dotkne cenově i sportu mládeže, přestože ten finančně podporován je. Ubude-li sportovišť, ubude i sportující mládeže. V TTC Praha oddíl mládeže, který v Ďáblicích trénuje, úbytek dětí zatím nepozoruje. Naopak se nám hlásí nové děti. Je ale otázka, jak se projeví nárůst cen. Pro dospělé jsme nuceni zdražit cca o 20 až 25%, pro děti díky dotacím na mládež zatím jenom o 10%. Nutno ale podotknout, že na grantech, které máme na mládež, se stát podílí pouze cca 40%.

 

Současným vládním politikům bohužel nedochází, že sport je zdravotní prevencí a výdaje, které vydají v této oblasti, se jim v dohledné době několikanásobně vrátí na úsporách ve zdravotnictví. Jestliže není stát schopen zajistit dostatek sportovišť, která by vyhovovala jejich požadavkům na podporu, nechápu proč takto diskriminuje ostatní sprtoviště, které tuto podmínku nesplňují ale doplňují infrastruktutu sportovišť a ničím jiným se od ostatních sportovišť neliší. A problém je zejména u dětí a mládeže, protože dospělý si na své sportoviště může dojet přes půl Prahy (i když to není ideální), ale malé dítě je schopno trénovat pouze v místě bydliště, protože málokterý rodič má možnost jej vozit na tréniky přes půl Prahy.

 

V Centru stolního tenisu Ďáblice hledáme úspory, ale nájem a energie je nutno zaplatit – od září to bude už přes 60.000,-- Kč měsíčně. Takže úspora se dá udělat pouze na dobrovolnické obsluze. Mzdy ale už nyní byly pouze symbolické, prakticky výhradně z grantů Magistrátu hl. m. Prahy a přednostně na činnosti, které nikdo jako dobrovolník dělat nechce, jako třeba úklid. Např. já mám v současné době za práci por hernu, kdy tam jsme tři dne v týnu a asi deset sobot v roce v průměru 35,-- Kč/hod čistého, nepočítaje v to čas strávený administrativou, kterou dělám mimo halu v rozsahu nejméně dalších 5 až 10 hodin týdně.

 

Zdražování je na sportovištích limitováno finančními možnostmi sportovců. Uvidíme tedy, zda pokryje zvýšené náklady, které nás od září čekají. Jinak hrozí, že skoro třicet dětí ztratí možnost sportovat, pokud hernu finančně neutáhneme. K tomu je zde ještě oddíl rekreačních hráčů, který má dvacet členů a soutěž zde hraje osm týmů TTC Praha a s nima u nás má domácí prostředí i Sokol Nové Vysočany, kterému rekonstrují hernu.

 

Přijde mi dost nešťastné, že se změnou politické garnitury se výrazně mění i dotační podmínky pro sport. Pro zajímavost pro ty, kterých se to týká, tak z grantů nově nelze hradit nájemné ani mzdy pracovníků sportoviště.


Sdílet na Facebooku



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
27.07.2024